Ärräpaja on puheterapeuttien kehittämä R:n harjoitteluun tarkoitettu sovellus. Sovellus sisältää videoita, pelejä ja toiminnallisia harjoituksia, joiden avulla R:n opiskelu on tehokasta ja hauskaa joko yksin tai vanhemman kanssa tehtynä.

Tutustu ja lataa Ärräpaja Google Play -kaupasta (Android-laitteet):

Tutustu ja lataa Ärräpaja App Storesta (Apple-laitteet):
Kuvaa QR-koodia tai mene linkistä:
https://apps.apple.com/in/app/%C3%A4rr%C3%A4paja/id1664946960

Äänneohjaus on yksittäisiin äännevirheisiin suunniteltu palvelu, joka sisältää kaksi puheterapeutin ohjauskäyntiä lähikontaktilla tai etänä, sekä harjoittelumateriaalit. Ensimmäisellä tapaamisella arvioidaan asiakkaan tilanne ja ohjataan yksilöllisesti kotiharjoituksissa. Tämän jälkeen lapsi harjoittelee kotona verkkomateriaalin tehtävillä 1-2 kuukautta. Toisella tapaamisella kartoitetaan, miten kotiharjoittelussa on edistytty ja tarpeen mukaan annetaan lisäohjaus kotiharjoituksiin.

Suosittuun ja vaikuttavaksi todettuun äänneohjaukseen kuuluu lisenssit verkkomateriaaliin ja /r/-mobiilisovellukseen.

Kysy Äänneohjauksesta alla olevalla lomakkeella.

12 + 1 =

Milloin lapsi oppii ärrän?

R-äänne on usein viimeinen äänne, jonka suomen kieltä omaksuva lapsi oppii tuottamaan oikein. Useimmiten se opitaan ennen kouluikää, mutta myöhempi oppiminen ei ole lainkaan tavatonta. Joskus äänneohjaukseen tarvitaan puheterapiaa, mutta myös oikein toteutetulla kotiharjoittelulla voidaan päästä tavoitteeseen. Premeran Ärräpaja-sovellus on puheterapeuttien kehittämä harjoitusympäristö, jolla ärrän opettelu kohdistuu oikeisiin seikkoihin ja sujuu mukavasti monipuolisten, motivoivien tehtävien parissa.

 

Voiko ärrän oppia myöhemmin?

Ärrän oppimiselle ei ole yläikärajaa. Suomen kielen r on motorisesti melko vaativa äänne, joka ääntyy vielä joillain aikuisillakin esimerkiksi uvulaarisena ”kurkkuärränä” tai täryttömänä, pehmeänä ”pikkuärränä”. Aikuisiälläkin on kuitenkin täysin mahdollista oppia harjoittelemalla tuottamaan sujuvasti oikeapaikkainen, kielenkärkitäryinen r-äänne.

Monia lapsia oman ärrän erilaisuus ei häiritse ollenkaan, mutta joskus esimerkiksi kouluun siirtymisen aiheuttama sosiaalisen ympäristön muutos voi herättää motivaation ärrän opetteluun. Oma motivaatio onkin tärkeässä asemassa harjoittelussa, joka perustuu toistoihin. Ärräpaja-sovelluksen avulla tehokkaan harjoittelun saa nopeasti käyntiin juuri silloin, kun mielenkiinto ärrän oppimista kohtaan on herännyt.

 

Miten oppia ärrä?

Uusien taitojen oppiminen tapahtuu usein vaiheittain, aina edellisen osataidon päälle rakentaen, ja näin on myös ärrän oppimisessa. Aivan ensimmäiseksi lapsen on opittava tunnistamaan r-äänne kuulemastaan puheesta ja erottamaan se muista äänteistä. Tämän jälkeen etsitään kielenkärjelle oikea paikka, joka löytyy hampaiden takana olevalta ”harjulta”, hammasvallilta. Seuraava vaihe on kielen ja leuan liikkeiden eriyttäminen: kielenkärjen tulee voida pysyä hammasvallilla riippumatta leuan avautuvasta ja sulkeutuvasta liikkeestä. Tämän jälkeen voidaan lähteä hakemaan ärrän täryä kielenkärkeen, mikä onnistuu usein sitkeällä harjoittelulla esimerkiksi samassa paikassa tapahtuvien d- ja n- äänteiden kautta. Dnn-dnn-drrr… Dnnn-dnnn-drrr… Kun täry on saavutettu apuäänteiden kanssa, apuäänteitä aletaan häivyttää, kunnes täry onnistuu itsenäisesti vaikkapa sanan alussa, vokaalin tai eripaikkaisen konsonantin jälkeen. Jäljellä on vielä uudenlaisen ärrän tuottamiseen totuttelu ja sen saaminen vaivattomaksi osaksi jokapäiväistä puhetta.

R-äänteen oppimiseksi on siis omaksuttava kaksi asiaa: kielenkärjen oikea sijainti hammasvallilla, sekä nopean täryn tuottaminen kielenkärjellä. Harjoituksissa käytetään usein niin sanottuja drillejä, eli toistuvia äännesarjoja, jotka tähtäävät samassa paikassa ääntyvien apuäänteiden kautta kielen oikean paikan pitämiseen ja täryn esiin houkutteluun. Äänneharjoittelussa on tärkeää jaksaa toistaa samoja ja samankaltaisia harjoituksia monta kertaa. Puheterapiassa ja kotiharjoittelussa toistomotivaatiota voidaan pitää yllä esimerkiksi erilaisilla peleillä, joiden vuorojen väleissä drillejä tehdään. Ärräpaja-sovellus on toinen, helppo tapa kannustaa toistoihin, seurata niiden määriä ja löytää aina oikeanlainen harjoitus.